Norge bygger världens största park för flytande havsvind

Nu bygger Norge det som sannolikt blir den största parken för flytande havsbaserad vindkraft i världen. Och det är bara början.

Lorentz Tovatt

create 2023-03-31 update 2023-03-31

Nyligen berättade vi på Klimatgranskaren om att kärnkraftslandet Frankrike fått upp ögonen för den havsbaserade vindkraften. Men de är inte ensamma. Nu storsatsar även oljelandet Norge på tekniken.

I dagarna har den norska regeringen gått ut med auktioner på två stora havsbaserade vindprojekt som tillsammans ska kunna producera motsvarande elproduktionen för flera stora kärnkraftsreaktorer. Norge har särskilt goda förutsättningar att producera stora mängder förnybar el. Deras långa kust gör att de har fem gånger så stor havsyta som landyta. Dessutom blåser det mycket och jämnt längs den norska kusten.

Ett av projekten – Utsira Nord – kommer bestå av flytande vindkraftverk, en relativt ny teknik som nu utvecklas i snabb takt. När det står färdigt kommer det sannolikt bli den största flytande parken i världen.

På samma sätt som i Frankrike är de två auktionerna en del i en större plan. Det norska målet är att redan 2040 ha en kapacitet för 30 GW havsbaserad vindkraft, nästan lika mycket som hela det svenska elsystemets effekt. Det motsvarar också nästan all nuvarande norsk elproduktion, vilket säger något om hur ambitiöst landet har placerat ribban.

Dela