Ofattbara siffran – så mycket havsvind planeras i Europa

Utvecklingen av den havsbaserade vindkraften verkar inte ha något stopp. Nu kommer nya glädjebesked om hur mycket som ska byggas i Europa. Men i Sverige går utvecklingen i motsatt riktning, tack vare politiska beslut från regeringen.

Lorentz Tovatt

create 2024-01-14 update 2024-01-14

Mycket av den nya elproduktionen har tuffa tider med höga räntor och stigande priser på råvaror. Men optimismen kring potentialen i havsbaserad vindkraft håller i sig.

Nu har S&P Global räknat ut hur mycket ny havsvind som kan få tilldelade havsområden bara under detta år, och det är en rejäl siffra vi har att göra med. Bara i Europa så kommer de olika länderna att auktionera ut områden för havsvind för hela 50 GW. Det kan jämföras med all havsvind som finns idag i Europa – 33 GW.

De länder som ligger längst fram är Nordsjön-staterna Danmark, Tyskland och Storbritannien.

Men här i Sverige går det åt rakt motsatta hållet. Det system Sverige haft för att bygga ut den havsbaserade vindkraften, att staten förser vindparken med elnät, har regeringen och SD skrotat. Detta gör att kostnaderna för att bygga ut havsvinden i Sverige har ökat lavinartat sedan regeringen tillträdde. Regeringens aviga inställning till havsvind visar sig också i och med att Sverige är det enda landet som helt saknar mål för att bygga ut havsvind.

Foto: Ionna22

Dela