Oljebossens nya hårresande utspel på klimatmötet: ”Ingen forskning…”

I ett nytt hårresande utspel påstår oljebossen Sultan Al Jaber att det inte finns någon forskning som stödjer behovet av att fasa ut fossila bränslen. Al Jaber sitter just nu ordförande på det pågående klimattoppmötet COP28.

Lorentz Tovatt

create 2023-12-04 update 2023-12-04

Många lyfte på ögonbrynen när det framkom att Sultan Al Jaber skulle bli president över FN:s stora klimatkonferens som just nu pågår i Förenade Arabemiraten. Al Jaber är nämligen samtidigt chef för det statliga oljebolaget i landet. Och mycket riktigt har det stormat om Al Jaber sedan dess. Han har anklagats för att både greenwasha sin egen Wikipedia och för att nu passa på att kränga extra mycket olja – mitt under pågående klimatmöte.

Nu kommer nästa skandal. I ett vetenskapsfientligt utspel har Al Jaber skapat nytt ramaskri inom klimatrörelsen och forskarkåren. Det är The Guardian som rapporterar att Al Jaber på ett seminarium ska ha påstått att det inte finns någon forskning som stödjer slutsatsen att det krävs en utfasning av fossila bränslen för att nå 1,5-gradersmålet.

Han ska vidare ha sagt att en utfasning av fossila bränslen kommer innebära att världen ”tas tillbaka till grottorna”. Utspelet kommer mitt under det oerhört viktiga COP28, där en av de stora diskussionerna är just frågan om att totalt fasa ut de fossila bränslena – något som över 100 länder redan skrivit på för.

Att utse en oljeboss till ordförande för ett livsviktigt klimattoppmöte kanske inte var så klokt trots allt. Lite som att låta vargen vakta fåren men med skillnaden att det är planetens framtid står på spel.

Foto av CRAIGSTRYDOM på Wikimedia.

Dela