Oljejätten skrotar klimatmål i smyg

Den europeiska oljejätten Shell, en av världens tio största utsläppare, har i tysthet skrotat sina klimatmål. Bland annat sopas målet om att investera 100 miljoner dollar årligen i klimatåtgärder under mattan. Istället ska bolaget fördubbla satsningarna på olja och gas.

Erik Wahlström

create 2023-08-31 update 2023-08-31

Oljebolaget Shell har under de senaste månaderna successivt skrotat sina miljö- och klimatmål. Som Klimatgranskaren tidigare har skrivit om har bolaget exempelvis slopat målet om att sänka oljeproduktionen med 1-2% årligen för att istället utlova investeringar på 40 miljarder dollar i oljeproduktion fram till 2035. Bolaget har länge anklagats för hyckleri då de som en av världens största producenter av olja och gas samtidigt har satsat stort på att marknadsföra sig som klimatsmarta, bland annat genom samarbete med svenska kändisar. I Storbritannien har det gått så långt att deras reklam har förbjudits på grund av falsk marknadsföring.

Men nu har alltså företaget slutat med greenwashing-försöken och satsar istället helhjärtat på det fossila. Under en presentation för investerare valde bolaget att radera alla omnämnanden om målet att årligen investera 100 miljoner dollar i klimatåtgärder, rapporterar Bloomberg. Fossiljätten skrotade samtidigt också målen om att nå 500 000 laddningspunkter för elfordon till 2025 och att ha minst 10 procent av den globala försäljningen av grön vätgas. Istället ska investeringarna i olja och fossilgas fördubblas. U-svängen presenterades av företagets VD Wael Sawan, som suttit på posten i ett halvår och motsägelsefullt tidigare var ansvarig för bolagets avdelning för förnybar energi.

Samtidigt kvarstår kravet på att företaget ska minska sina utsläpp med 45 procent till 2030, efter domen i en nederländsk domstol 2021 som föranleddes av en stämning från en rad miljöorganisationer. Hur det skulle nås var ett stort frågetecken redan innan klimatmålen skrotades. Nu är framtiden lika mörk som bolagets olja.

Dela