Totalförvirring om klimatministerns hot att lämna regeringen

Efter att i en podcast uttryckt sig som om klimatpolitiken kan få henne och hennes parti att lämna regeringen gör klimatministern en u-sväng. Men ändå inte hela vägen. Nu råder totalförvirring om Romina Pourmokhtaris ståndpunkter om klimatet och regeringen.

Lorentz Tovatt

create 2023-02-08 update 2023-02-08

Det var när hon pressades om regeringens samarbete med SD, i en intervju med Bloombergs podcast, som Pourmokhtari uttalade det skarpa hotet:

– Om inte jag, som klimat- och miljöminister, kan skapa den förändring jag vill se, då kommer jag att lämna regeringen och mitt parti kommer att lämna regeringen.

Att hotet kommer just nu kan tyckas logiskt. SD har vunnit förhandling efter förhandling mot regeringen, i syfte att sänka ambitionerna i klimatarbetet. Meningsskiljaktigheterna har gått så långt att samarbetspartierna numera har öppna och offentliga bråk om vad politiken faktiskt ska syfta till, där SD bland annat menar att klimatmålen inte ens borde vara en utgångspunkt för regeringens politik.

Ändå backar nu klimatmininstern från sitt uttalande om att lämna regeringen.

– Det beror lite på hur man tolkar det jag sa, säger Romina Pourmokhtari till Dagens Nyheter.

Hon för istället fram att hon ser goda möjligheter att driva en ambitiös klimatpolitik, även om hennes egen regerings bedömning är att utsläppen ökar med den förda politiken. Därefter kommer slutligen ytterligare en vändning från klimatministern, där hon igen låter dörren stå på glänt mot att faktiskt lämna regeringen. Till DN säger hon:

– Liberalerna måste känna sig trygga med vad den här regeringen sysslar med, och än så länge gör vi det. Men skulle det ta en helomvändning och någon part skulle bryta mot det vi är överens om avtalet, vilket inkluderar en effektiv och ambitiös klimatpolitik, då behöver man omvärdera samarbetet.

Ingen vet nu varken ut eller in, så Liberalernas framtida regeringsmedverkan står nog helt enkelt skriven i stjärnorna. Om den hade varit avhängig ambitiös klimatpolitik hade partiet nog sannolikt redan lämnat.

Dela