Trots massiv kritik – regeringen vill ha ÄNNU mer ålfiske

Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) har inte legat på latsidan när det gäller att underlätta för utfiskning

Experter, miljörörelse och EU vill se ett totalförbud av fiske av den akut utrotningshotade ålen. Men regeringen vill nu göra precis tvärtom.

Lorentz Tovatt

create 2024-01-03 update 2024-01-03

Regeringen har på bara drygt ett år skaffat sig ett ambitiöst track record gällande att underblåsa utfiskning av utrotningshotade arter. Sedan de tog parti för fiskmjölsindustrin går nu den svenska strömmingen mot kollaps. De har på samma sätt tagit strid när EU föreslagit ett fiskestopp för den akut utrotningshotade ålen.

Nu slår de till igen. Bakgrunden är att det idag är förbjudet att fiska ål om man inte redan sedan tidigare har ett tillstånd. Idén har varit att ”fasa ut” fisket. Detta på grund av att ålen står på randen till att sluta existera, som följd av bland annat utfiskning.

Under julledigheten har regeringens nya uppdrag till de olika myndigheterna publicerats. Där sker nu en kursändring mot tidigare regeringars politik, något som Altinget rapporterat om. Nu ska nya tillstånd plötsligt kunna ges för kommande generationer fiskare.

Beskedet kommer i en tid då forskare och miljöorganisationer menar att det måste ske ett omedelbart stopp av allt ålfiske, om arten ska ha en chans att överleva.

Utöver att underblåsa själva fisket har regeringen pausat  den miljöprövning som pågår av den svenska vattenkraften. Miljöprövningen syftar bland annat till att skapa fler passager för fiskar, inte minst ålar, för att öka den biologiska mångfalden. Idag är vattenkraften en av de stora bovarna vad gäller utrotningen av ålen.

I våras tvingades statsministerns närmsta medarbetare PM Nilsson avgå efter att ha avslöjats med att olagligt ha fiskat ål.

Bild: Dmitriy Konstantinov och Fridabramstedt (redigerade)

Dela