Tysklands rekordbilliga succébiljett forsätter

En femhundring för all kollektivtrafik. Succékonceptet har fått kollektivtrafiken att öka rejält. Nu ser satsningen ut att förlängas. I Sverige gör regeringen tvärtom.

Lorentz Tovatt

create 2024-01-29 update 2024-01-29

Det var förra året som Tyskland införde sin nya biljett för kollektivtrafik. För drygt en femhundring i månaden fick man tillgång till regiontåg, lokalbussar, tunnelbanor och spårvagnar i hela landet.

Konceptet blev snabbt en succé. Enligt Deutsche Bahn har resandet på dessa sträckor ökat med 25 procent och Tyskland har sett en överflyttning från bilresande till kollektivtrafik.

Nu rapporterar Bussmagasinet att de tyska politikerna enats om att förlänga satsningen. Man kommer kunna köpa biljetten även under hela detta år och det finns en ambition om att den ska fortsätta även därefter.

I Sverige har tysklandsbiljetten gett eko. Miljöpartiet var snabbt ute och ville kopiera konceptet i form av ”Sverigekortet”, och Vänsterpartiet följde sen efter med sin ”Sverigebiljett”. Regeringen har dock valt rakt motsatta strategin. Man har valt att ensidigt subventionera fossila bränslen och tillåtit kollektivtrafikens biljettpriser att rusa i höjden.

Bild: Kurt Rasmussen

 

Dela