100 dagar senare – ännu ingen kärnkraft

Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet
Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Trots löfte om utbyggd kärnkraft inom de första hundra dagarna har ingen spade satts i marken. Idag passerar ytterligare ett vallöfte från regeringen sitt bäst före-datum.

Lorentz Tovatt

create 2023-01-25 update 2023-01-25

Det är den nuvarande finansministern Elisabeth Svantesson som i ett tweet kommenterade partiledardebatten med bland annat följande citat: ”De första hundra dagarna kommer en borgerlig regering att trygga och bygga ut kärnkraften i Sverige.”

Men någon nybyggnation har det inte blivit. Inte ens ett investeringsbeslut har varit i närheten av att tas. Faktum är att utvecklingen snarare gått åt motsatt håll. Den tyska energijätten Uniper, som äger en stor del av dagens kärnkraft i Sverige, har tydliggjort att de inte har några planer alls på ny kärnkraft i Sverige (eller någon annanstans för den delen). Samtidigt har både Svenskt näringsliv och Vattenfall själva markerat mot regeringens försök att tvinga fram ny kärnkraft.

En av regeringens viktigaste valfrågor är därmed hotade och Svantesson har redan tagit bort sin tweet. Men det slutar inte där, för samtidigt som regeringen gör allt för att få fram ny kärnkraft försummar de möjligheten till stora mängder fossilfri elproduktion. Ansökningar om havsbaserad vindkraft för flera hundra miljarder ligger och väntar på regeringens tillstånd. Det är elproduktion som motsvarar minst lika mycket el som Sverige idag producerar. Bland annat ligger sju gigantiska havsbaserade vindparker på regeringens bord, redo för beslut.

UPPDATERING: Vid lunchtid idag kom uppgifter till Aftonbladet om att Vattenfall inkommit med ansökan om att bygga nya kärnkraftsreaktorer. Dessa uppgifter har dock Vattenfall i efterhand dementerat.

Dela