Åkessons lögner i lördagsintervjun

Det blandades och gavs när SD:s Jimmie Åkesson frågades ut i Ekots lördagsintervju. Partiledaren hann med att ljuga om både kärnkraft och elbrist.

Lorentz Tovatt

create 2023-05-02 update 2023-05-02

Mitt i lördagsintervjun kom programledare Johar Bendjelloul in på SD:s motstånd mot vindkraft och frågade var all el skulle komma ifrån om partiet står fast vid sitt motstånd, inte minst nu när vi kanske behöver fördubbla elsystemet bara till 2035? Åkessons svar:

– Man hinner bygga väldigt mycket kärnkraft på tolv år, det är min väldigt bestämda uppfattning.

Problemet är att verkligheten visar på raka motsatsen. Det vill säga, på 12 år hinner man generellt sett inte bygga någon kärnkraft över huvud taget. Tre stycken aktuella exempel, på jämförbara länder, visar på just detta.

Flamanville 3 i Frankrike började byggas 2007 och skulle stått färdig 2012. Starten för elproduktion har gång på gång försenats och i december förra året meddelades att det återigen skjuts på framtiden. Preliminär start är nu satt till 2024 – 17 år efter byggstart.

Hinkley Point C började planeras av den brittiska regeringen redan 2008 och fick färdig statlig finansiering några år därefter. Projektet har dragits med enorma förseningar och fördyringar och planeras starta först 2028.

Olkiluoto 3 i Finland är på många sätt det stora sorgebarnet, men är å andra sidan ett av få exempel på en ny reaktor som faktiskt tagits i kommersiell drift. Detta skedde för bara någon vecka sedan. Men reaktorn hade fram till dess varit under byggnation i hela 18 år och blivit så mycket dyrare att den ny konkurrerar i toppen av listan över världens genom tiderna dyraste byggnad.

Det går alltså inte att bygga väldigt mycket kärnkraft på tolv år, som Åkesson påstod. Samtidigt så finns inga investeringsbeslut alls om ny kärnkraft i Sverige, trots att regeringsföreträdare påstått att regeringen skulle bygga ut kärnkraften under de första 100 dagarna.

När intervjun fortsatte kom nästa lögn.

”Problemet är när det inte blåser, det är då vi saknar el, det är då vi måste elda olja istället för att köra den kärnkraft som Miljöpartiet och Socialdemokraterna lagt ner.”

Även här visar verkligheten på motsatsen. Sverige har nästan ett konstant elöverskott. Vi har aldrig någonsin producerat så mycket el som nu. Den enda gången som Sverige hade en relativ elbrist under förra året var när flera kärnkraftsreaktorer stod stilla och därmed satte Sverige i en sämre situation. Inte en enda de senaste åren har vi behövt elda olja för att klara elförsörjningen i Sverige, enligt Svenska Kraftnät.

Återigen en lögn, med andra ord. Nedan sammanfattas Svenska Kraftnäts siffror om elöverskottet 2022:

 

Källa: SvK
Dela