Johan Pehrson (L): Kärnkraft klarar sig inte utan stöd

En hårt pressad partiledare för L erkänner nu det som experterna länge pekat på: Ny kärnkraft kan inte konkurrera utan att staten går in med skattebetalarnas pengar och stöttar.

Lorentz Tovatt

create 2023-10-23 update 2023-10-23

Det var i den redan hårt kritiserade klimatutredningen från John Hassler som förslaget lades fram: Staten bör vara med och delfinansiera ny kärnkraft. Nu rapporterar SvD att det inte dröjde mer än ett dygn förrän Liberalerna anammade förslaget.

– Vi har nu Hasslers utredning som visar att staten måste vara med och ta en kaka i utbyggnaden av denna grundstomme för svensk energiproduktion. Liberalerna har länge sagt att staten måste lägga pengar på bordet, säger L:s partiledare Johan Pehrson till SvD.

Utspelet kommer efter att regeringen redan avsatt 400 miljarder kronor i så kallade kreditgarantier för kärnkraft. En summa som uppenbarligen inte var tillräcklig för att tvinga fram ny kärnkraft, enligt L-ledaren. Både de 400 miljarderna och de eventuella nya stöden som L nu vill ha går rakt på tvärs med den uttalade ambitionen om ”teknikneutralitet” som regeringen skrivit in i sitt Tidöavtal med SD.

Regeringen och L är hårt pressade om kärnkraften, något som bland annat lett till ett infekterat bråk mellan miljöminister Romina Pourmokhtari (L) och energiminister Ebba Busch (KD). Frågan dominerade valrörelsen och de flesta väljarna har uppfattat det som ett kompromisslöst vallöfte från regeringen att ny kärnkraft ska byggas. Samtidigt har verkligheten visat att sådan teknik inte bara trollas fram för att politiker önskar det, något som till exempel finansminister Elisabeth Svantesson bittert fått erfara.

Dela