Valrörelsen i USA är i full gång och häromnatten möttes Kamala Harris och Donald Trump för första gången i en debatt. Mest fokus i efterföljande medierapportering fick Trumps påståenden om att invandrare i Springfield, Ohio äter folks husdjur och att nyfödda barn avrättas i Virginia – något som moderatorerna dementerade i en live faktagranskning.
En annan sak som kom upp under kvällen var den omdebatterade planen Project 2025 då Kamala Harris tittade rakt in i kameran och sa:
”Det du kommer att få höra ikväll är en detaljerad och farlig plan kallad Project 2025, som den tidigare presidenten har för avsikt att genomföra om han väljs igen.”
Project 2025
Planen är en 900-sidig politisk ”önskelista” för nästa republikanska president, med förslag som skulle utöka presidentmakten och införa en ultrakonservativ vision. Bland annat föreslås det att hela den federala byråkratin ställs under direkt presidentkontroll, att muren mot Mexico byggs, att abortpiller tas bort från marknaden och att alla program för mångfald, jämlikhet och inkludering i skolor och statliga departement tas bort.
På området miljö och klimat föreslås en megaslakt. Nästa president uppmanas att lämna Parisavtalet och forumet för klimatförhandlingar UNFCCC, samt att allt kopplat till klimat tas bort från det amerikanska biståndsarbetet. Den amerikanska motsvarigheten till Naturvårdsverket, Environmental Protection Agency (EPA), föreslås genomgå en radikal omstrukturering med kraftiga nedskärningar, mindre reglering och tillsyn av utsläpp och mer politisk kontroll.
Stödet till miljöorganisationer föreslås tas bort och forskarna i EPA:s vetenskapliga advisory board ska bytas ut till fördel för “mer mångfald av vetenskapliga synpunkter”. Vidare föreslås nedskärningar på forskning och investeringar i förnybar energi och nästa president uppmanas att ”stoppa kriget mot olja och naturgas”. Mål för utsläppsminskningar ska ersättas av insatser för att öka energiproduktionen och energitryggheten – läs gräva efter mer olja.
Heritage Foundation
Bakom Project 2025 ligger tankesmedjan Heritage Foundation som till stor del är finansierad av oljebolag. Det är inte ovanligt att tankesmedjor tar fram politiska planer och visioner och Heritage Foundation har varit framgångsrika i att påverka republikanska administrationer redan sedan Ronald Reagans tid. Tidigare under valrörelsen var planen synonym med Trumps politiska projekt men efter kraftig kritik mot förslagen började Trump i juni att ta avstånd från projektet och har flertalet gånger avfärdat sin inblandning.
Men Trumps kopplingar till planen är flera. Dussintals av Trumpadministrationens tjänstemän har bidragit till tankesmedjans förslag. Bland annat är kapitlet om EPA skrivet av Trumps tidigare stabschef på EPA, Mandy Gunasekara.
I samband med presidentvalet 2016, då Trump vann presidentposten, tog Heritage fram en liknande plan och ett år in på Trumps mandatperiod skröt tankesmedjan om att Vita huset hade antagit nästan två tredjedelar av dess förslag. Trots att Trump tar avstånd från Project 2025, fortsätter det att vara en viktig diskussionspunkt i det amerikanska valet.
Men vad har det med Sveriges statsminister och klimatminister att göra?
Kopplingen till Ulf Kristersson och Romina Pourmokhtari
I juni kunde Dagens ETC och Supermiljöbloggen avslöja att den svenska tankesmedjan Timbro tagit emot pengar från det amerikanska oljebolaget Exxon Mobil för att sprida desinformation i klimatdebatten. Pengarna har förmedlats via Atlas Network, ett globalt nätverk för högertankesmedjor där Timbro ingår.
Relationen mellan Atlas Network och Timbro har pågått sedan 90-talet. I korrespondens från 1998 beskrivs överföringen från Exxon Mobil till Timbro. Detta är under samma tid som Ulf Kristersson var marknadschef på Timbro. Vid samma tid kommer Timbro också i kontakt med en annan av Atlas Networks tankesmedjor – Heritage Foundation.
Idag är kopplingen mellan Timbro och Heritage Foundation stark. Tankesmedjorna refererar till varandra flertalet gånger i texter och dokument på sina hemsidor och när Timbros plantskola Stureakademin reser till Washington DC besöker de bland annat Heritage Foundation.
En som gått Stureakademins utbildning, rest till Washington DC och besökt Heritage Foundation är Sveriges klimatminister Romina Pourmokhtari, också det avslöjat av ETC. Några dagar efter hemkomsten till Sverige berättar hon om resan i podcasten Blödande Hjärtan.
– Det var så jävla fett. Vi besökte en massa institutioner, en libertariansk tidningsredaktion och massa intressanta besök. Jag är fylld av idéer om hur man kan jobba politiskt.
Likheterna med regeringens klimatpolitik
Huruvida statsministern och klimatministern är inspirerade av Heritage Foundations planer vet bara de själva. Men efter halva mandatperioden är de politiska likheterna många. Regeringen har bland annat:
– Övergett Sveriges och EU:s klimatmål och för därmed inte en klimatpolitik i linje med Parisavtalet.
– Lagt ner Miljödepartementet och slaktat Naturvårdsverkets budget vilket har lett till uppsägningar och mindre miljöövervakning.
– Hittills lagt 17 miljarder på fossila subventioner och samtidigt försvårat för förnyelsebart bland annat genom att ta bort stödet till anslutningsavgiften för den havsbaserade vindkraften.
– Vänt dövörat till klimatforskningen.
– Minskat stödet till och misstänkliggjort civilsamhället.
Nu återstår det att se hur mycket av Project 2025 som finns med i regeringens kommande budget.